Maalämpö – tee sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin

Maalämmöstä puhutaan paljon ja tiedetään kuitenkin yllättävän vähän.

  1. Kuinka yleistä maalämpö on?

Maalämpö on selkeästi suosituin lämmitysmuoto uusissa omakotitaloissa. Kuitenkin kaikista Suomen noin miljoonasta omakotitaloista vielä puolet lämpiää sähköllä ja maalämmöllä vain noin 10 %.

2. Mistä maalämpöjärjestelmä koostuu?

Maalämpöjärjestelmä koostuu itse maalämpöpumpusta, siihen kytkettävästä lämpökaivosta tai keruupiiristä ja vesikiertoisesta lämmitysverkostosta, kuten vesikiertoiset patterit tai lattialämmitys.

3. Miksi maalämmöllä lämmittäminen on edullista?

Maalämpöpumppu tuottaa maasta saatavalla energialla ilmaiseksi 70-75 % kiinteistön koko lämmitystarpeesta ja loput 25-30 % se lämmittää sähköllä. Maalämmöllä lämmittäminen öljylämmitykseen verrattuna maksaa noin kolmanneksen – jos kiinteistöön tilataan esimerkiksi 3 000 litraa eli noin 3 000 eurolla öljyä vuodessa, maksetaan maalämmön jälkeen ainoastaan sähkölaskua noin 1 000 euroa.

Maalämmön ilmaisenergia
Maalämmön ilmaisenergia

4. Mitä maalämpöpumppu lämmittää?

Maalämmöllä lämmitetään niin vesikiertoinen lämmitysverkosto kuin käyttövesi. Mikäli kiinteistössä on sähkölämmitys, täytyy se vaihtaa samassa yhteydessä vesikiertoiseen lämmitysverkostoon.

5. Miksi joskus puhutaan, että maalämpö ei toimikaan?

Maalämmön hyöty perustuu oikeaan pumpun ja lämpökaivon tai keruupiirin mitoitukseen sekä huolellisiin pumpun käyttöasetuksiin ja -säätöihin. Yleinen virhe on, että ajatellaan mahdollisimman suuren pumpun olevan paras. Tehoiltaan liian iso pumppu tuottaa kuitenkin hukkaenergiaa ja kuluttaa itsessäänkin enemmän kuin pienempi pumppu.

6. Mitä maalämmön käyttöönotto maksaa?

Maalämpö maksaa keskikokoiseen omakotitaloon noin 20 000 euroa. Kotitalousvähennyksen määrä tällä hetkellä on enintään 2 400 euroa. Tämän maksimimäärän saa maalämpökaupassa lähes aina, koska laskussa työn osuus on poikkeuksetta yli 5 555 euroa (45 % x 5 555 euroa = 2 499,75 euroa – omavastuu 100 euroa = 2 399,75 euroa).

7. Mitä maalämmön käyttöönotto tarkoittaa?

Työ alkaa suunnittelulla ja mitoituksella. Tämän jälkeen porataan lämpökaivo lähelle tulevaa pumpun sijaintia tai asennetaan keruupiiri. Lämpökaivon ja keruupiirin putkisto tuodaan sisälle kiinteistöön ja kytketään maalämpöpumppuun. Maalämpöpumppuun liitetään lisäksi vielä kiinteistön käyttövesi- ja lämmitysputkisto. Mikäli kyseessä on öljylämmityksen vaihtaminen maalämpöön, voidaan vanha öljykattila ja -säiliöt hävittää ja tämä tila ottaa asukkaiden muuhun käyttöön. Lopuksi tehdään koko järjestelmän käyttöönotto ja säädetään asetukset optimaalisiksi.

8. Kannattaako maalämpö oikeasti isommista alkuinvestoinneista huolimatta?

Maalämmön alkuinvestoinnit ovat usein suuremmat muihin lämmitysmuotoihin verrattuna. Kun suhteutetaan alkuinvestoinnit ja käyttökustannukset esimerkiksi 10 vuoden ajalla, päästään maalämmöllä kuitenkin edullisempaan lopputulokseen.  Erinomainen sivusto investoinnin kannattavuuden laskemiseen on Energialaskuri. Kuvien vertailussa lähtötietona on 200 neliön omakotitalo, 08/16 energiahintatiedot sekä arvioitu 7-8 % vuotuinen hinnannousu.

9. Maalämmön alkuinvestoinnin maksaminen?

Uudisrakentaja voi ottaa maalämmön alkuinvestoinnin mukaan asuntolainaansa. Saneeraaja voi ottaa uuden remonttilainan tai yhdistää uuden lainatarpeen olemassa olevaan asuntolainaansa. Asuntolainan korot ovat usein huomattavasti matalammat kuin erillisen remonttilainan. Tältä Remonttilainavinkit -sivustolta saa lisää näkökulmaa remontti-investoinnin tekemiseen.

10. Mistä maalämpöurakka lähtee käyntiin?

Eloxa Tekniikka on asiantuntija maalämpöjärjestelmissä. Käytämme pääsääntöisesti Stiebel Eltronin tuotteita. Pyydä meidät käymään ja teemme sinulle tarjouksen!

Stiebel Eltron maalämpöpumppu
Stiebel Eltron maalämpöpumppu