Rakastetut ja vihatut lämpöpumput

Suomalaiset vihaavat ja rakastavat lämpöpumppuja. Toiset ovat sitä mieltä, että pumpuista ei ole kuin harmia ja eivät usko niiden tehoon tuottaa lämpöä. Toiset taas vannovat pumppujen nimeen ja eivät voi kuvitella lämmittävänsä enää millään muulla. No, makuasioistahan juuri voi kiistellä, mutta faktoista ei.

Suomen Lämpöpumppuyhdistys julkaisi tuoreessa uutisessaan, että lämpöpumppujen myynti jatkaa kasvuaan. Vuonna 2017 asennettiin 62 000 lämpöpumppua, mikä on reilut 3 % enemmän kuin edellisvuonna. Ilmalämpöpumppujen osuus on suuri ehkä edullisen investointihintansa vuoksi, 47 000 kappaletta vuonna 2017. Seuraavana tulevat maalämpö 8 000, ilma-vesilämpö 4 000 ja poistoilmalämpö 3 000 kappaletta. (Suomen Lämpöpumppuyhdistys, Tiedote 2018)

Pientalojen uudisrakentajista yli 70 % päätyi lämpöpumppuratkaisuun, useimmiten maalämpöön. Vuoden 2017 aikana vaihdettiin noin 5 000 öljykattilaa maalämpöön. Öljyllä lämpeää edelleen silti 200 000 taloa. (Suomen Lämpöpumppuyhdistys, Tiedote 2018) Trendeissä näkyy lämpöpumpputekniikan ja -tehojen kehittyminen, ja sitä kautta yhä monipuolisemmat ja tarkemmin harkitut lämmitysratkaisut. Aina maalämpö ei ole lämpöpumpuista paras vaihtoehto. Energiantarve, kiinteistön koko, alue sekä lämmitysjärjestelmän muoto vaikuttavat kannattavimman lämmitysmuodon valintaan.

Suomen lämmitysmarkkinoilla on erityisesti nähtävissä myös isompien kiinteistöjen siirtyminen lämmittämään lämpöpumpuilla. Yhä useammin kerrostalot, hallit ja rivitalot valitsevat lämmitysmuodoksi maalämmön, ilma-vesilämmön tai poistoilmalämmön. Lämpöpumpuilla voidaan helposti pienentää taloyhtiön energiankulutusta jopa 50 %.

Eloxa Tekniikka on ollut vuoden 2017 aikana mukana kymmenissä lämpöpumppukohteissa niin uudisrakennus- kuin saneerauspuolella. Vuosi 2018 on alkanut hienosti; rakentamisen näkymät ovat hyvät ja tarjouspyyntöjä tulee tasaisen tahtiin. Onko teilläkin asia ajankohtainen?

Pyydä meiltä tarjous ja tee ekologinen investointi, joka maksaa itsensä takaisin.

Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen jäsen vuodesta 2018

https://www.sulpu.fi