Yrittäjän joulukalenteri 1/24: Hulluko lähtee yrittäjäksi?

Kuka vaihtaa varman palkkatulon ja lomat yrittäjän tuloon? Entä jos kauppa ei käykään? Entä jos yrittäminen on liian vaikeaa? Suomalaisista työikäisistä noin 12 % toimii yrittäjänä. EU:n keskiarvo on 15 %. Ruotsalaiset yrittävät meitä suomalaisia vielä vähemmän; noin 10 % heistä saa leipänsä yrittäjänä. Vähän ilkeästi voisi ajatella, että ruotsalaiset yrittävät vähemmän, mutta saavat enemmän aikaan… Suomalaisista yrityksistä lähes 95 % on pieniä mikroyrityksiä.

Sanoisin, että suomalaiset pelkäävät yrittämistä ja ennen kaikkea epäonnistumista. Jo sana yrittäminen on virittynyt. ”Mä voin yrittää…” Perustetun yrityksen lopettaminen tuntuu täydelliseltä epäonnistumiselta. Mitä jos sitä ajattelisi vain työpaikanvaihtona? ”Tämä ei enää kiinnosta”, ”Tämä ei enää toimi” – ”Seuraava juttu!”

Kimmolla yrittäjyyden täytyy olla elämäntapa, koska hän on tehnyt sitä lähes 20 vuotta. Osakeyhtiömuotoinen yhteisyritys tuntui ilmeisesti houkuttelevalta mahdollistaen vastuun jakamisen ja toisaalta toiminimiyrittämistä suuremmat suunnitelmat. Toiminimellä yrittäminen on helppo ja hyvä vaihtoehto siihen asti kun yrityksen vuositulot ylittävät yhden ihmisen hyvät tulot, 60 – 80 t€. Toiminimiyrittäjä maksaa vuosituloista tavallisen palkansaajan tapaan tuloveroa. Ja tiedämme, että tulovero-% nousee mitä suuremmat vuositulot ovat. Verotus on oy-yrittäjälle edullisempaa, kun liikevaihtoa on jo lähes 100 t€. Toiminimen perustaminen maksaa alle 100 € ja osakeyhtiön perustamiseen tarvitaan vähintään 2 500 € osakepääoma. Sanoisin, että on hyvä lähteä jostain liikkeelle ja Kimmon esimerkin tavoin, yritysmuodosta voi siirtyä seuraavaan melko helposti.

No eikö Jannea sitten uutena yrittäjä pelottanut hyppy palkkatyöläisestä yrittäjäksi? Muistan, kun Janne sanoi Eloxan alkumetreillä, että ”Tää voi mennä myös ihan pieleen. Mutta sitten on ainakin yritetty.” Ehkä mies ei pelännyt; päätti yrittää ja luotti  siihen, mitä tiesi osaavansa. Unelma oli pyörittää itse menestyvää yritystä, ja vastata itselleen ja yhtiökumppanille siitä, miten asiat tehdään. Toistaiseksi Janne ja Kimmo ovat varsin tyytyväisiä siihen, mitä ovat saaneet kahdessa vuodessa aikaan. Sanoisin, että yrittäjäksi lähtemisen resepti oli tällä kertaa: 1 dl rohkeutta, 3 dl luottavaista mieltä, 3 dl verkostoja, 2 dl hyviä tuotteita ja palveluita ja 1 kpl 2 500 €:n osakepääomaa.

Ole kuulolla, seuraavissa luukuissa lisää yrittäjän arjesta.

 

Tämä on yrittäjän vaimon kirjoittama juttusarja yrittäjän arjesta. – Maria Dahlberg-Elomaa

Eloxa Tekniikka Oy on perustettu 11/2015. Se palvelee LVI-urakointi-, lämmitysjärjestelmä- ja lämpöpumppuasioissa Uudenmaan ja eteläisen Kanta-Hämeen alueella. Osakkaita ovat Kimmo Oksa ja Janne Elomaa. Sami Elomaa on työsuhteessa ja samalla oppisopimuskoulutuksessa valmistuen LVI-asentajaksi. Eloxan liikevaihtoarvio vuodelle 2017 on noin 800 t€. www.eloxa.fi

Aikaisemmat juttusarjan julkaisut:

0/24 Tellit, lellit, verot, korkojen korot…