Yrittäjän joulukalenteri 11/24: Yrittäjästä työnantajaksi

Tähän mennessä olen kirjoittanut yrittämisestä yleisellä tasolla sekä yrittäjän pakollisista menoista. Yrittäjän 1 euro oli 45 senttiä ennen kuluja mm. työntekijöistä. Lupasin palata tähän.

Yrittäjäksi lähteminen on oma juttunsa, mutta lähes yhtä isolta asialta voi tuntua työnantajaksi ryhtyminen. Kuviin astuu mukaan taas uudenlainen vastuu, sitoutuminen sekä työntekijöiden mukana tuomat riskit. Jonkun työpaikka on sinun yrityksessäsi. Joku tulee aamulla ”vaan töihin” ja yrittäjä on vastuussa siitä miten hommat sujuvat, nyt toisenkin ihmisen puolesta. Entä milloin on oikea aika palkata työntekijä? Mitä jos markkina muuttuu ja yrittäjä joutuu irtisanomaan työntekijänsä? Mistä tietää, kuka on hyvä työntekijä? Mitä työntekijän palkkaaminen oikeasti maksaa? Isoja kysymyksiä. Aloitetaan helpoimmasta, siitä mitä työntekijä maksaa.

Työntekijän mukanaan tuomat kustannukset on helppo laskea. Ehkä yleinen ja helppo virhe on se, että ajatellaan työntekijän maksavan palkkansa verran. Ei ihan. Työantajamaksut tulevat palkan lisäksi ja ovat lähes 25 % työntekijän palkasta. Työntekijämaksuihin sisältyy eläkevakuutusyhtiölle maksettava TyEL-maksu, eli työntekijän eläkemaksu (n .19%), verottajalle maksettava sosiaaliturvamaksu (n. 1%), Työttömyysvakuutusrahastolle maksettava työttömyysvakuutusmaksu (n. 1%) sekä valitulle vakuutusyhtiölle maksettavat tapaturma- ja ryhmähenkivakuutusmaksut (n. 2%). Eli 2 500 € palkkaa saava työntekijä maksaa muiden kulujen jälkeen työnantajalleen ainakin 3 075 €. Toki vielä tämän lisäksi täytyy ottaa huomioon mm. työvaate-, koulutus-, työväline- ja työterveyskulut, sekä sairaslomat, vuosilomat ja työehtosopimussidonnaiset etuudet.

On inhottavaa miettiä työntekijää kulujen kautta. Eloxan kohdalla varsinkin, kun se yksi ja ainoa työntekijä on niin paljon enemmän kuin palkkansa sivukuluineen. Ensisijassa työntekijä palkataan tekemään hyvää työtä ja ansaitsemaan vähintään kulujensa verran rahaa yritykselle. Yrittäjänä on oltava kuluista selvillä, mutta palkkauspäätöksen jälkeen on aika keskittyä siihen, mistä löytyy hyvä työntekijä ja miten hänet pidetään talossa. Vähän kun ostaisit robotin; se täytyy ohjelmoida tekemään oikeita asioita koko rahan edestä ja samalla siitä haluaa pitää huolta, että se se pysyy toimintakunnossa. Olen tullut oman työurani aikana miettineeksi, että miksi ihmeessä työnantaja investoi ihmisiin, työntekijöihin, jos sillä ei ole aikomustakaan pitää niistä huolta ja ottaa niistä parasta mahdollista hyötyä irti.

Eloxa palkkasi ensimmäisen työntekijän ensimmäisen toimintavuotensa jälkeen syksyllä 2016. Työmäärä kasvoi tasaisesti ja oli nähtävissä noin yhden, huomio NOIN yhden asentajan vajaus. Palkkauspäätös ei ollut selkeä; se ehkä kypsyi muutamien kuukausien ajan ennen kuin toteutui. Palkkaaminen on myös ennakointia, koska työntekijä on rumasti sanottuna alkuun vain kulu. Kestää oma aikansa ja vaatii yrittäjältä ison panostuksen ennen kun työntekijästä kasvaa täysimittainen työntekijä. Eloxan kohdalla asiaa vauhditti ajatus siitä, että Jannen ja Kimmon olisi kieltäydyttävä urakoista, jos rivejä ei täydennettäisi.

Nyt ensimmäisen työnantajaroolissa toteutuneen vuoden jälkeen on helppo hymyillä. Töitä on riittänyt ja palkattu työntekijä tekee hommia siinä missä yrittäjät itsekin – ehkä vähän paremminkin, vai mitä Sami?

 

Ole kuulolla, seuraavissa luukuissa lisää yrittäjän arjesta.

 

Tämä on yrittäjän vaimon kirjoittama juttusarja yrittäjän arjesta. – Maria Dahlberg-Elomaa

Eloxa Tekniikka Oy on perustettu 11/2015. Se palvelee LVI-urakointi-, lämmitysjärjestelmä- ja lämpöpumppuasioissa Uudenmaan ja eteläisen Kanta-Hämeen alueella. Osakkaita ovat Kimmo Oksa ja Janne Elomaa. Sami Elomaa on työsuhteessa ja samalla oppisopimuskoulutuksessa valmistuen LVI-asentajaksi. Eloxan liikevaihtoarvio vuodelle 2017 on noin 800 t€. www.eloxa.fi

Aikaisemmat juttusarjan julkaisut:

0/24 Tellit, lellit, verot, korkojen korot…

1/24 Hulluko lähtee yrittäjäksi?

2/24 Logoa vaille valmis 

3/24 Yrittäjän rumba, samba ja tango

4/24 Asiakkaat elättävät yrittäjän 

5/24 Missä 10 vuoden päästä?

6/24 Yrittäjän runo

7/24 Yrittäjän euro on 45 senttiä

8/24 Puolet sulle, puolet mulle

9/24 Annetaan reipas yrittäjä ilmaiseksi

10/24 Yrittäjän tellit ja lellit