Yrittäjän joulukalenteri 13/24: Veljellä töissä

Elettiin 2016 alkusyksyä. Eloxa eli niillä rajoilla, että tarvittiin ensimmäinen työntekijä. Jossain kohtaa oli heitetty ilmoille, että mitä jos Jannen veli tulisi hommiin. ”Siinä olisi hyvä mies näihin hommiin!” Juttu oli alkuun pelkkä heitto ja jäi useammaksi kuukaudeksi. Sami palasi asiaan kuitenkin myöhemmin uudelleen. Sami muistelee: ”Kun veli kysyi hommiin, ajattelin aluksi että minusta ei putkaria tule. Kun aikaa kului ja olin ajatellut asiaa monelta kantilta, tuntui, että olisi sittenkin kiva lähteä rakentamaan jotain ihan uutta – täysin erilaista mitä aikaisemmin olin tehnyt.” Samin tausta on logistiikka-alalla alkuun kuljettajana ja työnjohtajana, ja viimeisimmän 4 vuoden ajalta työvuorosuunnittelijan tehtävistä. Toimistorotasta tuli siis sittenkin putkari!

Sami aloitti heti työsuhteen alussa oppisopimuskoulutuksessa Hyriassa LVI-asentajan opinnot. Opinnot ovat nyt vuoden jälkeen jo loppusuoralla. Oppisopimus on koulutusmuoto, jossa työntekijä oppii työssä 80%:sti ja istuu koulun penkillä loput 20 %:a työajasta. Tutkinto suoritetaan tekemällä näyttöjä, joihin osallistuu koulun opettaja ja oma työpaikkaohjaaja. Kimmo on Samin ohjaaja. Tutkinto valmistuu sitä nopeammin, mitä laajempi osaaminen opiskelijalla on alalta entuudestaan. Sami kertoo, että: ”Alanvaihto ei epäilyttänyt kertaakaan, koska tunsin putkarin hommia oman taloprojektini kautta. Ja onhan sitä tullut tehtyä isänkin matkassa asentajan hommia aikoinaan.”

Sami on erinomainen ja rohkea esimerkki monelle omaan työhönsä kyllästyneelle. ” Suomesta ei työpaikat lopu, jos osaa ottaa oikean asenteen työntekoon. Työtä tekevälle aina töitä löytyy”, Sami miettii. Omasta mielestäni työmarkkinoita vaivaa arkuus ja koulutusähky – kurssia, korttia, passia, tutkintoa, tutkinnon osia… Moni työnantaja palkkaa varmasti mieluummin työntekijän, joka tuntee alaa ja jolla on työkokemusta, kuin työntekijän, jolla on passit ja kortit, mutta ei yhtään kokemusta. Työtä oppii tekemällä, ja mikä erinomaista, työtä tekemällä voi saada tutkinnon.

Kun Janne alkoi vakavissaan neuvotella Samin kanssa työsuhteesta, esitin monia kysymyksiä. Näin asiassa mielettömän mahdollisuuden, mutta halusin nostaa esille myös ne kaikki haasteet, joita veljen palkkaamiseen voisi liittyä. Tuleeko liian tutulle sanottua asioita liian suoraan? Mitä siitä seuraa, että toinen tekee työtä yrittäjänä ja toinen on ”vaan töissä”? Mitä jos veljekset eivät mahdu samaan joulupöytään, kun palkkaneuvottelut eivät ole menneet molempien mieleen? Mitä Sami tuumaa, jos bisnes sujuu loistavasti ja Janne ja Kimmo lämmittelevät Karibialla, kun Sami asentaa ulkoviemäreitä kaatosateessa? Mahdollisia haasteita ei pidä mielestäni paisutella, mutta olen tyytyväinen, että otin ne esille. Sami kommentoi nyt, että: ”Kun on veljekset, niin välillä siinä saa tuntea kuinka raskasta yrittäminen oikeasti on, mutta kaikesta on aina selvitty ja kaunoja ei olla kannettu.”

No jestas! Sami on ollut reilun vuoden töissä ja on kohta valmis putkari. Miten Sami pidetään talossa? Koulutusta, lomia, vastuuta, osakkeita – kuinka työntekijä sitoutetaan? Kysymykseen löytyy varmasti vastaus siitä, mitä Sami arvostaa. Muistakaa Janne ja Kimmo, että Sami on rohkea alanvaihtaja!

Ole kuulolla, seuraavissa luukuissa lisää yrittäjän arjesta.

 

Tämä on yrittäjän vaimon kirjoittama juttusarja yrittäjän arjesta. – Maria Dahlberg-Elomaa

Eloxa Tekniikka Oy on perustettu 11/2015. Se palvelee LVI-urakointi-, lämmitysjärjestelmä- ja lämpöpumppuasioissa Uudenmaan ja eteläisen Kanta-Hämeen alueella. Osakkaita ovat Kimmo Oksa ja Janne Elomaa. Sami Elomaa on työsuhteessa ja samalla oppisopimuskoulutuksessa valmistuen LVI-asentajaksi. Eloxan liikevaihtoarvio vuodelle 2017 on noin 800 t€. www.eloxa.fi

Aikaisemmat juttusarjan julkaisut:

0/24 Tellit, lellit, verot, korkojen korot…

1/24 Hulluko lähtee yrittäjäksi?

2/24 Logoa vaille valmis 

3/24 Yrittäjän rumba, samba ja tango

4/24 Asiakkaat elättävät yrittäjän 

5/24 Missä 10 vuoden päästä?

6/24 Yrittäjän runo

7/24 Yrittäjän euro on 45 senttiä

8/24 Puolet sulle, puolet mulle

9/24 Annetaan reipas yrittäjä ilmaiseksi

10/24 Yrittäjän tellit ja lellit

11/24 Yrittäjästä työnantajaksi 

12/24 Yrittäjän ystäväpiiri