Yrittäjän joulukalenteri 14/24: Katteet kohdillaan

Tähän väliin kun ollaan jo juttusarjan puolivälin yli, on hyvä jakaa muutamia ajatuksia itse bisneksestä.

Arkisen talouden perusteet kiteytyvät mielestäni ostoihin, myyntiin ja yrityksen kassaan. Eli kuinka paljon laskuja on maksamatta, kuinka paljon on asiakkailta tulossa rahaa ja mitä on tilillä rahaa? Tähän kiteytyy ehkä myös kestävän bisneksen pyörittäminen. Ostoja vastaan on oltava vähintään samana verran myyntiä ja kassassa on oltava rahaa, jotta palkat ja muut kulut saadaan maksettua aina ajantasaisesti. Bisneksen kulmakivi taitaa olla se, että myyntilaskun tulisi lähteä heti kun työ on tehty.

Kun mennään arkisia talouden perusteita yhtään pidemmälle, tullaan heti katteeseen ja tulokseen, sekä myyntiennusteeseen. Bisnestä ei kai kannata tehdä ilman katetta. Jos kaiken työn jälkeen yrittäjälle ei jää kaupasta mitään käteen, voinee miettiä, että saako yrittäjä palkkansa jostain helpommalla. Markkina määrittelee pitkälti katteen, jonka yrittäjä voi leipoa hintaan sisään. Välillä näkee kilpailun kiristyvän niin, että myydään 0-katteella vain siksi, että päästään tekemään kaupat. Yrittäjät pelaavat siis katteella. Kun myydään työtä, kate tuntuu aina jäävän pieneksi. Suomalaisen työn hinta on kova, mutta niin ovat sen kulutkin. Kampaaja, siivooja, putkimies, konsultti tai arkkitehti – ammatti sitoo työhön ja asiakkaalle lähtevän laskun pitää kattaa kulut, palkka ja kate. Ei kai kampaaja voi laskuttaa permanentista tunnilta 200 euroa? Vertailun vuoksi maahantuoja, joka myy miljoona Fidget Spinneriä muutamassa kuukaudessa, isoissa erissä. Janne ja Kimmo, mikä on teidän alan tuleva Spinneri?

Se katteesta. Yrityksen koko vuoden tulokseen puolestaan vaikuttavat koko tilikauden kaikki tulot ja menot. Ehkä yllättäen tulos ei olekaan niin hyvä kuin yrittäjä ennustaa. Kuluja ilmaantuu aina kulman takaa lisää ja tulos laskee. Toki myös yrittäjän itselleen nostama palkka vaikuttaa tuloksen suuruuteen. Nostaako siis palkka palkkana vai tuloksesta maksettavina osinkoina? Ja miten pitää yrityksen pienen pienet, mutta suuriksi yhteenlasketuiksi summiksi muodostuvat kulut kurissa?

Kaiken kokoisilla yrityksillä pitäisi olla oma talouspäällikkö. Jos sitä ei ole omasta takaa, olisi kirjanpitäjän kyettävä tähän rooliin. Talouden pitoon kuuluu seuraaminen ja ennustaminen. Monesti valveutunut yrittäjä tietää missä yritys kulloinkin menee, mutta ennustaminen ja sitä kautta ennakointi ontuu. Nyt menee hyvin, mutta meneekö enää huomenna? Nyt on kassassa rahaa, mutta mitenkäs on myyntiennusteen laita? Onko rahaa enää 3 kuukauden päästä? Taitava kirjanpitäjä osaa kysyä oikeita kysymyksiä ja saa yrittäjän suunnittelemaan ja ennakoimaan tulevia kuukausia.

Entä onko jokaisen yrittäjän suunnitelma kasvaa? Tuntuu, että aina haetaan kasvua. Välillä olen miettinyt, että mikä siinä kasvussa on se juttu. Onko järkevällä kasvulla joku takaraja? Kasvu on mielestäni hyvästä, silloin kun kasvetaan vakaalla pohjalla. Terve kasvu tuo yritykselle voimaa. Voidaan ottaa isompia tilauksia. Katteet ovat ehkä suurempia. Ehkä tulosta jää enemmän ja kasvu vapauttaa yrittäjää arkisesta bisneksestä. Kasvu tuo myös mukanaan paljon käytännön asioita, mm. järjestelmiä, työnjohtotyötä ja välttämätöntä byrokratiaa. Ehkä hyvän kasvun yksi tunnusmerkki on siinä, kuinka hallittua kasvu on. Pysyykö yrittäjällä langat käsissä?

On mielenkiintoista miettiä, missä Eloxa menee 10 vuoden päästä. Onko Eloxa siirtynyt mikroyrittäjästä vähintään 10 henkeä työllistävään pienyrittäjien luokkaan? Onko maalämpö mennyttä aikaa? Mikä on lämmittämisen trendi? Onko Euroopan markkina valloitettu? Vai onko Eloxalla viilennyksen sivukonttori Aasiassa? Voisin itse lähteä konttorin vetäjäksi vaikka Etelä-Eurooppaan…

Ole kuulolla, seuraavissa luukuissa lisää yrittäjän arjesta.

Tämä on yrittäjän vaimon kirjoittama juttusarja yrittäjän arjesta. – Maria Dahlberg-Elomaa

Eloxa Tekniikka Oy on perustettu 11/2015. Se palvelee LVI-urakointi-, lämmitysjärjestelmä- ja lämpöpumppuasioissa Uudenmaan ja eteläisen Kanta-Hämeen alueella. Osakkaita ovat Kimmo Oksa ja Janne Elomaa. Sami Elomaa on työsuhteessa ja samalla oppisopimuskoulutuksessa valmistuen LVI-asentajaksi. Eloxan liikevaihtoarvio vuodelle 2017 on noin 800 t€. www.eloxa.fi

Aikaisemmat juttusarjan julkaisut:

0/24 Tellit, lellit, verot, korkojen korot…

1/24 Hulluko lähtee yrittäjäksi?

2/24 Logoa vaille valmis 

3/24 Yrittäjän rumba, samba ja tango

4/24 Asiakkaat elättävät yrittäjän 

5/24 Missä 10 vuoden päästä?

6/24 Yrittäjän runo

7/24 Yrittäjän euro on 45 senttiä

8/24 Puolet sulle, puolet mulle

9/24 Annetaan reipas yrittäjä ilmaiseksi

10/24 Yrittäjän tellit ja lellit

11/24 Yrittäjästä työnantajaksi 

12/24 Yrittäjän ystäväpiiri 

13/24 Veljellä töissä