Yrittäjän joulukalenteri 15/24: Yrittäjä netin ihmeellisessä maailmassa

Ennen yrityksen tarvitsi tilata ehkä mainostarra auton kylkeen tai kaupan ikkunaan. Nyt tarvitaan kotisivut, Google-tilit – ja mainokset, some-tilit ja vaikka mitä. Tarvitsee olla aikamoinen velho tietääkseen, missä pitää olla esillä ja miten. Kerron, mitä tiedän Eloxan nettiasioista.

Nettisivut lienevät kai ennemmin sääntö kuin poikkeus nyky-yrityksille. Sivuja rakennettaessa tulee ensin etsiä Viestintäviraston sivuilla sopiva ja vapaa verkkotunnus, vaikka eloxa.fi. Kun tunnus on valittu, rekisteröinnin hoitaa nykyään verkkotunnusvälittäjä, joka palvelee kaikissa verkkotunnukseen liittyvissä asioissa.  Verkkotunnusvälittäjän löydät myös Viestintäviraston sivuilta.  Eloxan välittäjä on Telia.

Tämän jälkeen välittäjän antamat sivustoon liittyvät tunnukset annetaan tai tallennetaan valitulle kotisivualustalle. Eloxan kotisivut on rakennettu WordPress –alustalle. WordPress on maailman ehkä tunnetuin ja käytetyin nettisivujen alusta. Sivut voi luoda ilmaiseksi ja muutamilla kympeillä saa hienouksia ja tukea sivujen hallinnointiin. On nettikauppaa ja vaikka mitä nykypäivän hienouksia. WordPress on hyvä! Sanoisin, että WordPress on alusta, jota aika helposti lähes kuka vaan hyvä tietokoneen käyttäjä voi käyttää. Mitä enemmän osaat, ehkä sitä enemmän voit kikkailla ja muokata sivuja. Harrasteyrittäjä voi hyvin tehdä itse omat sivunsa, mutta jos yrittäminen on leipätyö, kannattaa keskittyä siihen minkä osaa parhaiten ja antaa projekti asiantuntijalle.

Moni tarjoaa nykypäivänä verkkosivun rakentamista ja hallinnointia juuri WordPress –alustalla. Olen itse suorittanut vuoden verran tieto- ja viestintätekniikan AMK-opintoja ja halusin haastaa itseni Eloxan kotisivuilla. Täytyy ehkä olla asiasta edes vähän kiinnostunut, jotta projektiin kannattaa ryhtyä itse. Toisaalta projekti tuo vapautta ja joustoa muokata sivuja vaikka lauantai-iltana kotisohvalla, mutta toisaalta se sitoo ja tuo omat riskit mukanaan.

Samassa aiheessa pysyttäessä kotisivujen jälkeen tulee mieleen seuraavaksi Google. Miten omat sivut saa näkymään Googlessa? Jos joku hakeeGooglessa  ”Riihimäki LVI”, haluaa Eloxa olla hyvillä paikoilla hakutuloksissa. Googlesta voi ostaa jo muutamilla euroilla näkyvyyttä, hakutulossivun mainospaikkoja. Luonnollista hakutulosta nostaa moni Googlen arvostama asia kotisivuihin liittyen, mm. kotisivuilla käytettyjen termien ja sanojen muoto. Jos haluaa tulla löydetyksi LVI-termillä, tulee LVI-termin luonnollisesti esiintyä sivuilla. Toisaalta sivuilla pitää olla useita sivuja, uusia sivuja, liikennettä, linkityksiä ristii rastiin jne. Netti on pullollaan vinkkejä kotisivujen hakutulosoptimointiin. Tähän voisi käyttää päiväkaupalla aikaa. Tämän joulukalenterin tausta-ajatus on saada liikettä eloxa.fi –sivuille ja sitä kautta taas päästä paremmille hakutulospaikoille.

Netin maailmassa on paljon mahdollisuuksia – ihan ähkyksi asti. On mielestäni tehtävä yksi asia kerrallaan ja tärkeysjärjestyksessä. Mieluummin vähemmän ja hyvin. Kriittiset silmälasit päässä kannattaa arvioida myös yhteistyötarjouksia; moni nettivelho myy hassulle yrittäjälle asioita, joista ei ole hyötyä tai ne eivät ole ajankohtaisia. Hakusanamainonta, uudelleenmarkkinointi, some-mainonta, analytiikka… Toiveeni myyjille, alalla kuin alalla on: 1) tunne asiakkaan oikeat tarpeet ja lähtökohta, 2) älä oleta, että asiakas tuntee sinun maailman – tee se tutuksi. Janne ja Kimmo, tämä oli teille myös!

Ole kuulolla, seuraavissa luukuissa lisää yrittäjän arjesta.

 

Tämä on yrittäjän vaimon kirjoittama juttusarja yrittäjän arjesta. – Maria Dahlberg-Elomaa

Eloxa Tekniikka Oy on perustettu 11/2015. Se palvelee LVI-urakointi-, lämmitysjärjestelmä- ja lämpöpumppuasioissa Uudenmaan ja eteläisen Kanta-Hämeen alueella. Osakkaita ovat Kimmo Oksa ja Janne Elomaa. Sami Elomaa on työsuhteessa ja samalla oppisopimuskoulutuksessa valmistuen LVI-asentajaksi. Eloxan liikevaihtoarvio vuodelle 2017 on noin 800 t€. www.eloxa.fi

Aikaisemmat juttusarjan julkaisut:

0/24 Tellit, lellit, verot, korkojen korot…

1/24 Hulluko lähtee yrittäjäksi?

2/24 Logoa vaille valmis 

3/24 Yrittäjän rumba, samba ja tango

4/24 Asiakkaat elättävät yrittäjän 

5/24 Missä 10 vuoden päästä?

6/24 Yrittäjän runo

7/24 Yrittäjän euro on 45 senttiä

8/24 Puolet sulle, puolet mulle

9/24 Annetaan reipas yrittäjä ilmaiseksi

10/24 Yrittäjän tellit ja lellit

11/24 Yrittäjästä työnantajaksi 

12/24 Yrittäjän ystäväpiiri 

13/24 Veljellä töissä

14/24 Bisneksen ABC