Yrittäjän joulukalenteri 17/24: Yrittäjän työkalut

LVI-alan yrittäjän työkaluista puhuttaessa puhutaan myös oikeista työkaluista. On kikkiksiä, rykipumppuja, putkipihtejä ja niitä perinteisempiä jakareita ja ruuvareita. Jos vaimo jotain tietää, niin näistä kyllä vähemmän. Homman hyvä puoli on se, että pihallamme seisoo iltaisin ja viikonloppuisin täysin varusteltu huoltoauto.

Työkaluista puhuttaessa tulee mieleen Eloxan autot. Niillä on omat hupaisat tarinansa. Kimmo oli toiminimiaikansa loppumetreillä juuri ehtinyt tilaamaan unelmiensa työauton ja se luonnollisesti siirtyi Eloxalle. Auto on sen verran monipuolinen, että vaikka bisnes hieman muuttaisi muotoaan, autolle olisi varmasti käyttöä. Janne puolestaan osti ensin henkilöauton, koska suunnitteli tekevänsä myyntityötä. Muutaman kuukauden kuluttua tuli pakettiauto pihaan ja vähän ajan päästä tästä uusi, vielä isompi pakettiauto. Nyt pitkät putket mahtuvat kyytiin. Olisihan se jännä pistää putket tukun pihalla palasiksi, että ne saa lastattua autoon. Samin autonosto taitaa olla selkein. Se oli ehkä enemmin uusi vaihe Samin Eloxa –uralla – työt sujuu niin hyvin, että miehen voi lähettää yksin työmaalle, omalla autolla. Eloxan autokuviota vasten tulee väistämättä mieleen Jannen isä, joka on tehnyt kymmenien vuosien LVI-asentajan uransa hyvä ettei yhdellä pakettiautolla, Toyota Hiacella tietenkin. Pappa kurvaa Eloxan työmaallekin edelleen samalla autolla. On maailma muuttunut!

Vakavampien asioiden pariin. Janne ja Kimmo arvostavat hyviä työkaluja ja myös työvaatteita. Työkaluja ei osteta hinnan perusteella ja vaatteet valitaan niin, että ne oikeasti toimivat, niin ulkona kyykyssä kovalla pakkasella kuin sisällä ahtaassa ja kuumassa ilmanvaihtokanavassakin. Työkalut ja vaatteet ovat välillä kulutustavaraa kun olosuhteet ovat haastavat. Työvaatteisiin ja –kaluihin liittyy myös turvallisuus- ja hyvinvointinäkökulma ja siksi se ole oikea kohta säästää.

Konkreettisten työkalujen lisäksi Janne hommasi jo heti alkukuukausina järjestelmän taloushallintoa varten. Jannelle oli vakuuttunut, että ruutupaperilla ei ryhdytä firmaa pyörittämään. Olen Jannen kanssa samaa mieltä. Nyt parin vuoden töiden ja monien vaiheiden kautta Ecom –järjestelmä toimii hyvin Eloxan arjessa. Ecom on valittu järjestelmäksi sen erinomaisten tukkurirajapintojensa vuoksi. Tämä tarkoittaa sitä, että aamulla tukusta haettu tavara on ostolaskuna Ecomissa sähköisessä muodossa jo iltapäivällä. Jokaisen tuotteet voi kohdistaa oikealle asiakkaalle ja projektille. LVI-alalla yrittäjän haaste on se, että työt ja tarvikkeet eivät jää laskuttamatta. Järjestelmään avataan asiakkaat ja projekti. Myyntilaskut lähtevät sovittujen urakkaerien tai toteutuneiden työ- ja tarvikemenekkien mukaan. Ilman järjestelmää jokaisen putken pätkän, nipan ja tulpan laskuttaminen olisi melko haastavaa. Ennen kun järjestelmä toimi moitteetta, Janne istui iltoja ja viikonloppuja avaten paperisia ostolaskuja, ja näpytellen paperisia myyntilaskuja. Nyt kaikki toimii sähköisesti. Myös esikirjanpito hoituu järjestelmässä, eli käsittelen ostolaskut ja tiliöin ne. Kirjanpitoon lähtee kuukausittain vain kooste ostoista ja myyneistä. Paperi ei liiku. Suurin haaste on omissa prosesseissa ja osaamisessa.

Ole kuulolla, seuraavissa luukuissa lisää yrittäjän arjesta.

Tämä on yrittäjän vaimon kirjoittama juttusarja yrittäjän arjesta. – Maria Dahlberg-Elomaa

Eloxa Tekniikka Oy on perustettu 11/2015. Se palvelee LVI-urakointi-, lämmitysjärjestelmä- ja lämpöpumppuasioissa Uudenmaan ja eteläisen Kanta-Hämeen alueella. Osakkaita ovat Kimmo Oksa ja Janne Elomaa. Sami Elomaa on työsuhteessa ja samalla oppisopimuskoulutuksessa valmistuen LVI-asentajaksi. Eloxan liikevaihtoarvio vuodelle 2017 on noin 800 t€. www.eloxa.fi

Aikaisemmat juttusarjan julkaisut:

0/24 Tellit, lellit, verot, korkojen korot…

1/24 Hulluko lähtee yrittäjäksi?

2/24 Logoa vaille valmis 

3/24 Yrittäjän rumba, samba ja tango

4/24 Asiakkaat elättävät yrittäjän 

5/24 Missä 10 vuoden päästä?

6/24 Yrittäjän runo

7/24 Yrittäjän euro on 45 senttiä

8/24 Puolet sulle, puolet mulle

9/24 Annetaan reipas yrittäjä ilmaiseksi

10/24 Yrittäjän tellit ja lellit

11/24 Yrittäjästä työnantajaksi 

12/24 Yrittäjän ystäväpiiri 

13/24 Veljellä töissä

14/24 Bisneksen ABC

15/24 Yrittäjä netin ihmeellisessä maailmassa

16/24 Villit markkinat