Yrittäjän joulukalenteri 19/24: Yrittäjäperhe A

Eloxa Tekniikka Oy:n taustalla elää kaksi perhettä – perhe A ja B. Tänään esittelyssä on Jannen perhe.

Janne oli puhunut jo vuosia sitten yrittäjyydestä ja ehkä se oli jonkinlainen unelma. Tarkkaa suunnitelmaa ei ollut, mutta itse tekeminen, omasta työstä vastaaminen ja rajattomat mahdollisuudet houkuttelivat jo jonkin aikaa. Ajatus yrittämisestä eli yhtenä mahdollisuutena palkkatyövuosien rinnalla ja lopullinen päätös syntyi lopulta muutamissa viikoissa. Nyt – edellinen homma kunnialla loppuun ja sitten katse uuteen suuntaan! Tästä on nyt 2 vuotta.

Meissä taitaa Janne kanssa molemmissa olla jonkinasteista itse tekemisen paloa. Onko se sukujen perintöä vai meistä itsestämme kiinni? Janne olisi varmasti nuorempana sanonut yrittämiselle selkeästi Ei. Muistan, että yrittäjäperheen lapsena Jannella oli ehkä liiankin realistinen kuva yrittämisestä. Luottamus ja rohkeus ovat kasvaneet ja ehkä myös kuva siitä, mitä oma yrittäminen voi olla, on kirkastunut. Tänä päivänä sukulaiset ja ystävät taitavat olla meistä enemmän huolissaan kuin me itse. Joku tuttu saattaa kysyä, että ” No, miten Jannen firmalla menee?”. Ehkä hölmistyneen näköisenä vastaan, että: ”Hyvin!”. Jälkeenpäin mietin, että hitsi, voisi siis mennä huonostikin.

Onko kaikki tapahtunut ihan kuin itsestään? Palkkatyöläisisästä tuli yrittäjäisä tuosta vaan, yhdessä päivässä. Ajauduimmeko yrittäjäperheeksi? Kysyikö joku minulta itse asiassa, että haluanko ryhtyä yrittäjän vaimoksi?

Yrittämisestä ja yrittäjäksi ryhtymisestä käytiin monia keskusteluja kotona, ja käydään edelleen. Elämäntilanteemme kolmen pienen lapsen perheenä näyttelee niin isoa osaa arjesta, että yrittämisen ylilyönneille ei taida kuitenkaan olla tilaa. Vaimo vaatii miehen ajoissa kotiin, ja kotona lapset vaativat isänsä huomion. Yrittäminen on kovaa työtä ja kuluttaa niin henkisesti kuin fyysisesti. Me molemmat keskitymme omaan arkeemme ja välillä ei varmasti edes huomaa miten kuormittunut toinen on. Janne on ajoittain ahtaalla tasapainoillessa yrittäjä- ja perheenisäroolien välissä. Tänä päivänä suurimmat yrittäjyyteen liittyvät keskustelut käydään kotona yrittäjän hyvinvointiin ja tulevaisuuden kuvaan liittyen. Kysyn välillä kotona, ”Mitä järkeä tässä on, jos…?” ja sanon suoraan, että: ”Tähän en ole lupautunut.”. Päivät joustavat,  suunnitelmat muuttuvat ja välillä on tiukkaa. Ison kuvan pitää silti olla toimiva, kestävä ja yhteinen.

Kirjoitin, että muut taitavat olla meistä enemmän huolissaan kuin me itse. Janne tiedostaa hyvin yrittämisen riskit. ”Vaikka nyt tulee kauppaa, huomenna ei ehkä tulekaan.”, kuulen hänen sanovan. Meillä on kuitenkin luotto siihen, että riittää kun tänään tekee parhaansa. Huominen tuo tullessaan mitä tuo ja siitäkin selvitään. Yhteinen juttu tämä lopun viimeksi on. Tämä on koko perheen juttu, halusi tai ei. Onneksi vielä haluaa.

Ole kuulolla, seuraavissa luukuissa lisää yrittäjän arjesta.

Tämä on yrittäjän vaimon kirjoittama juttusarja yrittäjän arjesta. – Maria Dahlberg-Elomaa

Eloxa Tekniikka Oy on perustettu 11/2015. Se palvelee LVI-urakointi-, lämmitysjärjestelmä- ja lämpöpumppuasioissa Uudenmaan ja eteläisen Kanta-Hämeen alueella. Osakkaita ovat Kimmo Oksa ja Janne Elomaa. Sami Elomaa on työsuhteessa ja samalla oppisopimuskoulutuksessa valmistuen LVI-asentajaksi. Eloxan liikevaihtoarvio vuodelle 2017 on noin 800 t€. www.eloxa.fi

Aikaisemmat juttusarjan julkaisut:

0/24 Tellit, lellit, verot, korkojen korot…

1/24 Hulluko lähtee yrittäjäksi?

2/24 Logoa vaille valmis 

3/24 Yrittäjän rumba, samba ja tango

4/24 Asiakkaat elättävät yrittäjän 

5/24 Missä 10 vuoden päästä?

6/24 Yrittäjän runo

7/24 Yrittäjän euro on 45 senttiä

8/24 Puolet sulle, puolet mulle

9/24 Annetaan reipas yrittäjä ilmaiseksi

10/24 Yrittäjän tellit ja lellit

11/24 Yrittäjästä työnantajaksi 

12/24 Yrittäjän ystäväpiiri 

13/24 Veljellä töissä

14/24 Bisneksen ABC

15/24 Yrittäjä netin ihmeellisessä maailmassa

16/24 Villit Markkinat

17/24 Yrittäjän työkalut

18/24 Suvun voimalla markkinointia