Yrittäjän joulukalenteri 2/24: Logoa vaille valmis

Yrittäjäksi alkaminen on helppoa. Ensin vain keksii mitä aikoo myydä ja kenelle. Sitten irtisanoo itsensä nykyisestä työstään tai lopettaa muut nykyiset puuhat. Vähän googlaa perusasioita ja toimittaa a) kaupparekisteri-ilmoituksen ja b) perustamismaksut Patentti- ja rekisterihallitukselle. Se oli siinä!

Jos käy niin kuin Kimmolle, että vaihtaa toiminimen osakeyhtiöön, voi joko muuttaa toiminimen osakeyhtiöksi tai sitten perustaa uuden osakeyhtiön. Papereissa tarvitaan nimi yritykselle ja virallinen toimiala. Lisäksi täytyy osata suurin piirtein arvioida kuinka suurta bisnestä meinaa pyörittää. Samalla kaupparekisteri-ilmoituksella ilmoittaudutaan kaupparekisteriin ja verottajan rekistereihin. Päätoimialan lisäksi kannattaa lisätä tuttu rimpsu ”Ja kaikki muu laillinen liiketoiminta”, jotta omaa liiketoimintaa voi laajentaa ja mukauttaa ideoiden ja kysynnän mukaan. Y-tunnus ja viralliset paperit tipahtavat jo muutamien päivien päästä postiluukkuun. That’s it!

Tämän jälkeen kannattaa valita hyvä kirjanpitäjä, joka on kullanarvoinen apu jo alun lainojen, osto- ja myyntilaskujen kirjaamisen sekä pakollisten maksujen, kuten verojen kanssa. Kirjanpitäjä on pienelle yritykselle parhaimmillaan kuin oma talouspäällikkö, joka seuraa ja kehittää toimintaa talouden, monesti menojen näkökulmasta. Kirjapitäjää valitessa on hyvä tunnustella, puhuuko kirjanpitäjä mielestäsi hepreaa. Jos kirjanpitäjän ja yrittäjän välillä ei ole yhteistä kieltä, toiminnan kehittäminen tai edes hyvin hoitaminen voi tuottaa haasteita. Kirjanpito pienelle firmalle, jolla on kuukausittain vain muutamia tositteita, maksanee alle satasen kuukaudessa. Hyvin pienelle toiminnalle voidaan kirjanpito ja tilinpäätös tehdä jopa vuositasolla, jolloin kulut jäävät vain muutamaan sataan euroon vuodessa. Mitä isommaksi liiketoiminta kasvaa, omaisuutta hankitaan, työntekijöitä palkataan ja veroja tilitetään, syntyy kirjanpitäjälle töitä enemmän. Eloxa maksaa muutaman satasen kuussa kuukausikirjapidostaan.

Tähän väliin tekee mieli heittää ilmoille kysymys, että kumman yrittäjistä, Jannen vai Kimmon arvaat suorittaneen kauppaopistossa kirjanpitolinjan. Palataan tähän vielä!

Logoa ja asiakkaita vaille valmis, vai? Aina sanotaan, että yrittäjäksi ryhtyminen on niin vaikeaa. Miten niin? Ryhtyminen on ehkä helppoa, mutta toiminnan varsinainen käynnistäminen Y-tunnus taskussa on oma juttunsa. Ole kuulolla, seuraavissa luukuissa lisää yrittäjän arjesta.

 

 

Tämä on yrittäjän vaimon kirjoittama juttusarja yrittäjän arjesta. – Maria Dahlberg-Elomaa

Eloxa Tekniikka Oy on perustettu 11/2015. Se palvelee LVI-urakointi-, lämmitysjärjestelmä- ja lämpöpumppuasioissa Uudenmaan ja eteläisen Kanta-Hämeen alueella. Osakkaita ovat Kimmo Oksa ja Janne Elomaa. Sami Elomaa on työsuhteessa ja samalla oppisopimuskoulutuksessa valmistuen LVI-asentajaksi. Eloxan liikevaihtoarvio vuodelle 2017 on noin 800 t€. www.eloxa.fi

Aikaisemmat juttusarjan julkaisut:

0/24 Tellit, lellit, verot, korkojen korot…

1/24 Hulluko lähtee yrittäjäksi?