Yrittäjän joulukalenteri 21/24: Rakas yhtiökumppani

Nykypäivän trendi ja muoti-ilmiö yrityksissä on vastuullisuus. Ennen yrityksissä saatettiin puuhailla mitä sattuu ja asiat jäivät ”näiden seinien sisälle”. Toiminta saattoi näyttää ulospäin hienolta, mutta uskonpa, että samat väärinkäytökset, veronkierrot, ahdistelut, uhkailut, petokset ja rikkeet tapahtuivat kaikessa hiljaisuudessa. Työnteon ja viestinnän kulttuuri ovat muuttuneet. Nykyään jos toimitusjohtaja rellestää pikkujouluissa, päätyvät kuvat ja mehukkaat tarinat heti sosiaaliseen mediaan ja peräti päämedioihin. Työntekijöiden oikeudet ovat turvatummat ja lojaalius työnantajaa kohtaa on höllempi. Kanavat ja kulttuuri jakaa ”salaisuuksia” ovat auki. Yrittäjä ja työnantaja elävät lasikopissa kaikkien nähtävillä ja arvosteltavina. Vastuullisuudesta on tullut siis menestymisen edellytys.

Pienyrityksellä kuten Eloxalla vastuullisuus on itsestäänselvyys. Hommat loppuvat lyhyeen, jos törttöilee. Rakennusalalla torjutaan tiukin ottein harmaata taloutta ja siihen liittyen kortit, passit, lippuset ja lappuset on oltava kunnossa. Moni työn tilaaja vaatii tilaajavastuulain nimissä nähtäväksi vero-, vakuutus-, työterveyshuolto- ja rekisteritodistuksia ennen kaupan syntyä. Eloxa on solminut Tilaajavastuu.fi –yhteistyön, jonka myötä kaikki Eloxan vastuullisuutta osoittavat viralliset raportit löytyvät ajantasaisena tilaajavastuu.fi –sivustolta. Tämä yhteistyö helpottaa vastuullisuuden todistamista asiakkaalle.

Vastuullisuus on toki paljon muutakin. Vastuullisuutta on pitää itsestä ja työntekijöistä huolta. Vastuullisuutta on tarjota asiakkaalle palveluja ja tuotteita, jotka uskaltaisi ostaa itsekin. Vastuullisuutta on pitää ympäristöstä huolta. Vastuullisuutta on myös johtaa yritystä kannattavasti.

Jannen ja Kimmon kohdalla vastuullisuus ulottuu myös yhtiökumppaniin. En ole tässä juttusarjassa vielä erityisesti käsitellyt Jannen ja Kimmon yhteisyrittämisen taustaa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kaksi kokenutta miestä päättivät yhdistää voimansa ja rakentaa niistä jotain isompaa kuin mitä yksin ehkä saisi aikaan. Janne ja Kimmo tunsivat toisensa entuudestaan työn kautta. Miehet tekivät kauppaa ja paransivat silloin tällöin maailmaa yhdessä. Yhteisyrittäminen taisi lähteä jommankumman heitosta kesken maailmanparannuspuhelun. Ajatus jäi kytemään ja siihen palattiin otollisempana aikana uudelleen. Muistan tavanneeni Kimmon ensimmäistä kertaa kauppakeskuksen käytävällä, jossa Janne esitteli meidät toisillemme. Eipä olisi silloin osannut aavistaa, mikä symbioosi oli luvassa.

Yhteisyrittäminen vaatii erityistä luottamusta ja vastuullisuutta. Jopa avioliittokin tuntuu kevyemmältä avioehtoineen ja eromahdollisuuksineen. Yhteisyrittäjät ovat naimisissa toistensa kanssa ilman ehtoja. Koko elinkeino on riippuvainen toisen panoksesta, otteesta ja jopa terveydestä. Yhteisyrittäminen ei varmasti ole kaikkien juttu. En tiedä johtuuko Jannen ja Kimmon saumattomalta näyttävä yhteistyö siitä, että he ovat miehiä, vai siitä että molemmilla on selvä yhteinen tavoite. Vai ovatko kumppanit toisiinsa nähden sopivasti erilaisia vai samanlaisia? Yhteistä heissä on ainakin se, että he puhuvat asioista suoraan. Aamuäksyilyä ei päästetä tunteisiin ja ehkä tunteet ovat muutenkin taka-alalla vapaa-ajan hetkiä lukuun ottamatta. Yrittäminen ei ole helppoa, mutta yhteisyrittäminen näyttää siltä. Aika mahtava parivaljakko. Pitäkää tämä!

Ole kuulolla, vain muutama yö enää jouluun.

Tämä on yrittäjän vaimon kirjoittama juttusarja yrittäjän arjesta. – Maria Dahlberg-Elomaa

Eloxa Tekniikka Oy on perustettu 11/2015. Se palvelee LVI-urakointi-, lämmitysjärjestelmä- ja lämpöpumppuasioissa Uudenmaan ja eteläisen Kanta-Hämeen alueella. Osakkaita ovat Kimmo Oksa ja Janne Elomaa. Sami Elomaa on työsuhteessa ja samalla oppisopimuskoulutuksessa valmistuen LVI-asentajaksi. Eloxan liikevaihtoarvio vuodelle 2017 on noin 800 t€. www.eloxa.fi

Aikaisemmat juttusarjan julkaisut:

0/24 Tellit, lellit, verot, korkojen korot…

1/24 Hulluko lähtee yrittäjäksi?

2/24 Logoa vaille valmis 

3/24 Yrittäjän rumba, samba ja tango

4/24 Asiakkaat elättävät yrittäjän 

5/24 Missä 10 vuoden päästä?

6/24 Yrittäjän runo

7/24 Yrittäjän euro on 45 senttiä

8/24 Puolet sulle, puolet mulle

9/24 Annetaan reipas yrittäjä ilmaiseksi

10/24 Yrittäjän tellit ja lellit

11/24 Yrittäjästä työnantajaksi 

12/24 Yrittäjän ystäväpiiri 

13/24 Veljellä töissä

14/24 Bisneksen ABC

15/24 Yrittäjä netin ihmeellisessä maailmassa

16/24 Villit Markkinat

17/24 Yrittäjän työkalut

18/24 Suvun voimalla markkinointia

19/24 Yrittäjäperhe A

20/24 Yrittäjäperhe B