Yrittäjän joulukalenteri 3/24: Yrittäjän rumba, samba ja tango

Yrittäminen pyörii mielestäni kolmen ison asian ympärillä: asiakassamba, käytännön rumba ja tulevaisuuden tango.

Käytännön rumbaan kuuluu heti alkumetreiltä asti: pankkitili, mahdolliset lainat, kirjanpitäjä, verojen maksut, pakolliset vakuutukset, yrittäjäeläke- ja työttömyysturva (YEL), työkalut kuten puhelimet, tietokoneet ja järjestelmät, käteiskuittien arkistointi, osto- ja myyntilaskujen käsittely sekä viestintä ja markkinointi. Yrityksen tavoitteista riippuen on hyvä alusta asti miettiä, miten käytännön rumbaa haluaa hoitaa. Yksi ja kaksi asiakasta menee ehkä vielä ruutuvihossa ja laskut kirjoittaa Wordissa. Mutta entä jos asiakkaita on 100 ja laskuja 200 joka kuukausi?

Moni yrittäjä sanoo varmaan, että joku kun hoitaisi käytännön rumban ja saisi itse keskittyä suunnitteluun ja asiakastyöhön. Tämä rumba on se osuus, joka on pakko hoitaa, vaikka tuntuu, että se ei tuota mitään. Toisaalta olen ehdottomasti sitä mieltä, että jos yrittäjä pitää käytännön rumbaa tärkeänä, panostaa siihen ja pitää siitä tiukan otteen, säästää hän pitkän pennin ylimääräisissä maksuissa ja virheissä. Itse sitä ei ole pakko hoitaa, mutta jonkun se on hyvä hoitaa. Tämä käytännön rumba on ikään kuin perusta, jonka päälle yrityksen voi rakentaa. Mitä vakaampi perusta, sitä mahtavamman pytingin saa rakentaa.

Janne ja Kimmo ajattelivat karkeasti alkuun, että Kimmo asentaa ja Janne myy ja hoitaa paperihommat. Ihan niin se ei sitten mennyt. Joko Janne ei malta istua koneen ääressä, tai sitten yrittäjän veri vetää sinne mistä raha tulee taloon. Janne ja Kimmo ovat kiinni asiakastyössä tällä hetkellä lähes 100%:sti ja Jannen vaimo hoitaa paperihommat. Heh, hyvin hoidettu? Mielestäni kyllä. On taito hyödyntää osaamisensa parhaalla mahdollisella tavalla. Taitavan myyjän ei kannata tiliöidä ostolaskuja ja taitavan asentajan ei kannata käyttää aikaansa järjestelmien syövereissä. Pienyrittäjän haaste on miettiä, mitä kannattaa tehdä itse ja mikä kannattaa ulkoistaa. Ulkoistaminen maksaa, mutta se voi maksaa itse tehtynä vielä enemmän.

Ole kuulolla, seuraavissa luukuissa lisää yrittäjän arjesta.

 

Tämä on yrittäjän vaimon kirjoittama juttusarja yrittäjän arjesta. – Maria Dahlberg-Elomaa

Eloxa Tekniikka Oy on perustettu 11/2015. Se palvelee LVI-urakointi-, lämmitysjärjestelmä- ja lämpöpumppuasioissa Uudenmaan ja eteläisen Kanta-Hämeen alueella. Osakkaita ovat Kimmo Oksa ja Janne Elomaa. Sami Elomaa on työsuhteessa ja samalla oppisopimuskoulutuksessa valmistuen LVI-asentajaksi. Eloxan liikevaihtoarvio vuodelle 2017 on noin 800 t€. www.eloxa.fi

Aikaisemmat juttusarjan julkaisut:

0/24 Tellit, lellit, verot, korkojen korot…

1/24 Hulluko lähtee yrittäjäksi?

2/24 Logoa vaille valmis