Yrittäjän joulukalenteri 5/24: Missä 10 vuoden päästä?

Mikroyrittäjä ei vietä strategiapäiviä, ei juurikaan istu seminaareissa tai täytä hienoja blanketteja tulevaisuuden visioista, tavoitteista ja toimista. Eloxan strategia ja tavoitteet hioutuvat ehkä yhteisellä kotimatkalla, WhatsApp –viestiketjuissa tai kahden miehen saunaillassa. Ne syntyvät hetkissä. Pienyrityksen toimintaa sivusta seuranneena toivoisin, suurempiinkin yrityksiin yksinkertaisempaa ja kevyempää hallintoa ja johtoa – maaläheisyyttä ja maalaisjärkeä. Tämän päivän menoa vaivaa mielestäni liian pitkälle viedyt, ihmisen unohtavat ideat sekä tuhannet ja tuhannet kehitysprojektit.

Olen suuren maailman tutkimusten kanssa kuitenkin samaa mieltä siitä, että asetettu tavoite on jo puoli matkaa sitä kohti. Kun tavoitteen sanoo ääneen tai peräti kirjoittaa paperille, on todennäköisyys saavuttaa se merkittävästi suurempi. Jos ison tavoitteen purkaa vielä välietapeiksi ja käytännön tekemiseksi, ollaan jo aika lähellä maalia. Pienen yrityksen omistaja voi miettiä, mitä se haluaa olla 5 tai 10 vuoden päästä. Onko tavoite kasvaa? Onko tavoite ehkä, että joku ostaa meidät? Vai siirtyykö firma sukupolvelta seuraavalle? Missä asiakaskentässä tavoitteet voidaan toteuttaa? Mitä osaamista tarvitaan? Mitä tuotteita ja palveluita tarvitaan? Onko tavoite rikastua vai tulla hyvin toimeen? Miten maailma muuttuu ja miten siihen vastataan?

Yrittäjät jakautuvat kuitenkin kaiketi kahteen ryhmään. Niihin, jotka nauttivat puhtaasti itse ja itselle tekemisestä ja eivät tavoittele listautumista pörssiin. Heille itse yrittämisen on oltava kiehtovaa. Mutta sitten osa yrittäjistä ehkä haaveilee kasvusta ja siitä, että pääsevät itse irtaantumaan arkisesta yrittäjyydestä ennen eläkeikää. Heille yrittäminen on myös keino saavuttaa jotain, mikä peruspalkkatyössä ei olisi mahdollista. Taloudellista vakautta? Aikaisempaa eläkkeelle siirtymistä? Vapautta tulla ja mennä miten huvittaa? Nimeä ja tunnettuutta omalla toimialalla tai peräti Suomen laajuisesti?

Eloxan miesten oma missio taitaa olla se, että 10 vuoden päästä ei tarvitse joka aamu enää vetää työhaalareita päälle. On tullut pohdittua, mitä tavoitteen saavuttaminen vaatii. Myös sitä, että pelkästään LVI-urakoita ja lämmitysjärjestelmiä myymällä ei rikastu. Myyntikatteet sulavat seuraavan rivin kuluihin.  Kun myy työtä ja palvelua, on aina sidoksissa ihmisen tekemän työn kustannuksiin ja rajallisuuteen. Konetta voi säätää toimimaan nopeammin tai voi investoida uuteen koneeseen. Tavaraa voi ostaa halvemmalla. Ihmisen työpanoksen on oltava asiakkaalle erityisen arvokas ja ainutlaatuinen, jotta sillä voi rikastua.

Mitä se sitten on, mitä pitää tehdä, että 10 vuoden päästä voi nauttia vapaammasta yrittäjän arjesta? Kasvu tuo vakautta ja vaurautta, mutta tuntuu, että sekään ei yksin riitä. Janne ja Kimmo, saatte heti yhden saunaillan, jos esittelette sen tuloksena vastauksia näihin kysymyksiin.

Ole kuulolla, seuraavissa luukuissa lisää yrittäjän arjesta.

Tämä on yrittäjän vaimon kirjoittama juttusarja yrittäjän arjesta. – Maria Dahlberg-Elomaa

Eloxa Tekniikka Oy on perustettu 11/2015. Se palvelee LVI-urakointi-, lämmitysjärjestelmä- ja lämpöpumppuasioissa Uudenmaan ja eteläisen Kanta-Hämeen alueella. Osakkaita ovat Kimmo Oksa ja Janne Elomaa. Sami Elomaa on työsuhteessa ja samalla oppisopimuskoulutuksessa valmistuen LVI-asentajaksi. Eloxan liikevaihtoarvio vuodelle 2017 on noin 800 t€. www.eloxa.fi

Aikaisemmat juttusarjan julkaisut:

0/24 Tellit, lellit, verot, korkojen korot…

1/24 Hulluko lähtee yrittäjäksi?

2/24 Logoa vaille valmis 

3/24 Yrittäjän rumba, samba ja tango

4/24 Asiakkaat elättävät yrittäjän