Yrittäjän joulukalenteri 7/24: Yrittäjän 1 euro on 45 senttiä

Onnea vielä Suomi 100 vuotta! Tästä päivästä lähtee uuden 100-vuotiskauden laskenta. Minkälaisen me siitä teemme?

Suomen kansalainen on saanut jo yli 100 vuotta harjoittaa ”sitä tai niitä elinkeinoja, jotka hän hyväksi näkee”. Elinkeinovapaus turvattiin laissa 1879. Suomella on historiaa maataloudessa, kädentaidoissa ja kauppiastoiminnassa.

Suomi on halunnut turvata kansalaisilleen turvalliset ja huolehtivat puitteet. Sotien jälkeen on ehkä ajateltu, että parempi yhdistää voimat ja varat. Toisaalta turvattu ja huolehtiva yhteiskunta ei pakota etsimään uusia tapoja ansaita elantoaan ja yrittäjyys ei ole selvästikään ollut Suomen päälinja. Se näkyy ainakin keskimääräistä tiukemmissa ja suuremmissa, paljon huomiota saavissa yrittäjän lakisääteisissä maksuissa.

Tällä hetkellä voisi yleistää, että yrittäjän 1 euro (€) on lakisääteisten maksujen jälkeen noin 45 senttiä.

Eli jos yrittäjä laskuttaa asiakasta 1 €:n (alv24%), ja maksaa:

  • alv:n 24%,
  • YEL-maksun (yrittäjän eläke ja sosiaaliturva, n. 24% maksetusta palkasta 0,5 €),
  • Ennakonpidätyksen 30% nostamastaan palkasta 0,5 €,
  • Yrityksen kaikki kulut 0 €
  • yrityksen tuloveron tuloksesta 20% ja
  • pääomatuloveron 30% nostamistaan osingoista,

jää jäljelle 0,45 €. Tässä laskelmassa ei ole huomioitu mitään muita kuluja, kuten hankintoja, lainoja, työntekijäkustannuksia, vapaaehtoisia vakuutuksia jne. Jos näitä on, pienenevät yrityksen tulos sekä osingot ja myös niistä maksettavat verot. Näihin kustannuksiin me aina palaamme ja niihin me aina vetoamme. Mitäs sitten?! Maksut on mitä on ja toivotaan yrittäjien puolesta, että ne kehittyvät tulevaisuudessa meille suotuisammiksi. Moni menestyy kuluista huolimatta!

Suomalainen kulttuuri on muovautunut niin, että herkemmin mennään toiselle töihin varman tulon perässä, kuin että rohkeasti yritetään itse. Aikaisemmin kirjoitin, että yrittämistä varjostaa mielestäni epäonnistumisen pelko. Ajattelen myös, että tällä hetkellä yrittäminen houkuttelee yhä useampia suomalaisia ja moni miettii, miten omaa osaamistaan voisi ehkä hyödyntää. Yrittäminen on näkyvämpää ja varmasti myös nykykanavat ja –verkostot someineen rakentavat luottamusta yrittämiseen mahdollisuutena.

Sanoisin, että jos yrittäminen kiinnostaa, ei se pakollisista maksuista jää kiinni. Suomessa on kaiken kaikkiaan kallis hintataso: työvoima on kallista, tavara on kallista ja verot ovat korkeat. Rohkeasti siis rakentamaan uutta Suomea omalla työpanoksella. Se on myös niin, että se mitä tehdään muovaa olemassa olevia käytäntöjä ja malleja. Hyvä Suomi100!

 

Ole kuulolla, seuraavissa luukuissa lisää yrittäjän arjesta.

 

Tämä on yrittäjän vaimon kirjoittama juttusarja yrittäjän arjesta. – Maria Dahlberg-Elomaa

Eloxa Tekniikka Oy on perustettu 11/2015. Se palvelee LVI-urakointi-, lämmitysjärjestelmä- ja lämpöpumppuasioissa Uudenmaan ja eteläisen Kanta-Hämeen alueella. Osakkaita ovat Kimmo Oksa ja Janne Elomaa. Sami Elomaa on työsuhteessa ja samalla oppisopimuskoulutuksessa valmistuen LVI-asentajaksi. Eloxan liikevaihtoarvio vuodelle 2017 on noin 800 t€. www.eloxa.fi

Aikaisemmat juttusarjan julkaisut:

0/24 Tellit, lellit, verot, korkojen korot…

1/24 Hulluko lähtee yrittäjäksi?

2/24 Logoa vaille valmis 

3/24 Yrittäjän rumba, samba ja tango

4/24 Asiakkaat elättävät yrittäjän 

5/24 Missä 10 vuoden päästä?

6/24 Yrittäjän runo