Yrittäjän joulukalenteri 8/24: Puolet sulle, puolet mulle

Ne paljon puhutut ja parjatut yrittäjän lakisääteiset maksut! Edellisessä jutussa kirjoitin, että yrittäjän euro on 45 senttiä. Eli jos laskutat 24%:n arvonlisäverolla asiakkaalta euron, jää tästä käteen pakollisten verojen ja maksujen jälkeen 45 senttiä. 100 eurosta jää 45 euroa, 1000 eurosta 450 euroa, 5 000 eurosta 2 250 euroa. 100 000 eurosta jää 45 000.

Lakisääteisiä yrittäjän maksuja ovat verot ja vakuutukset. Tässä jutussa kerron, mitä tiedän verotuksesta.

  1. Suoraan laskutetusta myynnistä maksetaan tyypillisimmin 24%:n arvonlisävero. Eli jos laskutat 124 €, maksat verottajalle tästä 24 €. Sinulle itselle jää 100 € verotonta myyntiä. Kun puhutaan myynnistä ja liikevaihdosta, puhutaan tuosta alv:n jälkeen yrityksen tilille jäävästä myynnistä. Arvonlisäveroa maksetaan nimensä mukaisesti arvon lisäämisestä. Yritys ostaa jotain, lisää siihen arvoa ja myy sitä kalliimmalla ulos.
  2. Tämän lisäksi yrittäjä maksaa ennakonpidätystä omasta palkastaan. Ennakonpidätysprosentti on sama kuin palkkatyöläisellä ja nousee tunnetusti progressiivisesti palkan suuruuden mukaan.
  3. Sitten yrittäjä maksaa tietysti ostolaskuissaan samaa 24%:n arvonlisäveroa. Eli ostaessaan vaikka 1240 eurolla tavaraa, on tavaran oikea hinta vain 1000 € ja alv:n osuus summasta 240 €. Ostolaskuissa maksetun alv:n saa vähentää yrityksen omasta alv-velasta.
  4. Kaikesta tuloksesta (tulot miinus menot), jota yritys tekee vuosi- ja kuukausitasolla maksetaan 20% yhteisöveroa. Suomessa on niin kutsuttu laaja veropohja, tarkoittaen sitä, että veroa maksetaan lähes koko tuloksesta ilman huojennuksia. Jos liikevaihtoa on 100 000  € ja kuluja 80 000 €, on tulos 20 000 €. Tästä 20 000 € maksetaan tulovero 20%.
  5. Vielä viimeisenä selkeänä yrittäjään kohdistuvana verona tulee nostetun osingon pääomatulovero. Tämä vero on 30% 30 000 € asti ja 34% ylimenevästä osuudesta. Mikäli osinkoa nostetaan vain alle 8% osakkeen arvosta ja enintään 150 000€, saa osingosta 75% nostaa verottomana. Lopusta 25% osinkoa maksetaan pääomatulovero. Jos osinko on suuruudeltaan yli 150 000 € tai sen arvo on yli 8% osakkeen arvosta, nousee pääomatulovero-osuudet merkittävästi.
  6. Näiden selkeiden verojen lisäksi yrittäjä maksaa toki myös monia muita pakollisia veroja riippuen toimialastaan ja ostoistaan. Mm. kiinteistövero, varainsiirtovero, liikennevero…

Kaikki verotusasiat voi hoitaa itse tai yrittäjän kirjanpitäjä yrityksen OmaVero.fi –osoitteessa. Tänne palveluun kirjataan maksetut ja laskutetut alv:t ja arvioidaan vuoden tulosta. Mitä suuremmista summista puhutaan, sitä tiheämpää veroja maksetaan. Eloxa maksaa veronsa kuukausittain, kun taas pieni toiminimiyrittäjä maksanee ehkä kvartaaleittain tai jopa 2 kertaa vuodessa. Henkilökohtaisilla OmaVero –sivuilla yrittäjä laskee palkansaajan tapaan oman ansio- ja pääomatuloveronsa, joissa huomioidaan palkka- ja osinkotulot. Toiminimiyrittäjä maksaa osakeyhtiöyrittäjän tapaan arvonlisäverot. Toiminimen tulos, eli tulot miinus kulut, kuuluu puolestaan yrittäjän henkilökohtaisen ansio- ja pääomatulon alle. Verot maksetaan toiminimellä tehdystä rahasta siis omina veroina, ei yrityksen.

Näin loppuvuodesta katse kääntyy yrityksen tekemään tulokseen ja siitä maksettaviin osinkoihin. Mikäli rahaa jää tilikauden jälkeen jäljelle, täytyy yrittäjän miettiä, että nostaako rahaa osinkona ja jos nostaa, niin kuinka paljon? Mitä on hyvä jättää yrityksen kassaan, jotta alkavan vuoden kulut ja investoinnit saadaan maksettua. Toisaalta yrittäjä joutuu läpi vuoden tasapainoilemaan verotuksen kanssa miettien, että nostaako palkka palkkana vai osinkoina. Ei siis tarvitse puhua edes isoista tuloista, kun tämä pohdinta on aiheellista.  4 000 € läpi vuoden palkkana vai 2 000 € palkkana ja loput 24 000 € osinkoina? Kumpi on verotuksen kannalta edullisempi vaihtoehto yrittäjälle?

 

Ole kuulolla, seuraavissa luukuissa lisää yrittäjän arjesta.

 

Tämä on yrittäjän vaimon kirjoittama juttusarja yrittäjän arjesta. – Maria Dahlberg-Elomaa

Eloxa Tekniikka Oy on perustettu 11/2015. Se palvelee LVI-urakointi-, lämmitysjärjestelmä- ja lämpöpumppuasioissa Uudenmaan ja eteläisen Kanta-Hämeen alueella. Osakkaita ovat Kimmo Oksa ja Janne Elomaa. Sami Elomaa on työsuhteessa ja samalla oppisopimuskoulutuksessa valmistuen LVI-asentajaksi. Eloxan liikevaihtoarvio vuodelle 2017 on noin 800 t€. www.eloxa.fi

Aikaisemmat juttusarjan julkaisut:

0/24 Tellit, lellit, verot, korkojen korot…

1/24 Hulluko lähtee yrittäjäksi?

2/24 Logoa vaille valmis 

3/24 Yrittäjän rumba, samba ja tango

4/24 Asiakkaat elättävät yrittäjän 

5/24 Missä 10 vuoden päästä?

6/24 Yrittäjän runo

7/24 Yrittäjän euro on 45 senttiä