Yrittäjän joulukalenteri 9/24: Annetaan reipas yrittäjä ilmaiseksi

Yrittäjällä ei roiku kellokortti kaulassa. Joka päivä on vapaus tehdä mitä huvittaa ja samalla painaa joka hetki vastuu siitä, että itse vastaa omasta menestymisestään. On pidettävä yritys pystyssä ja itsensä työkykyisenä.

Olisiko niin, että yrittäminen mielletään elämäntapana. Toisaalta haluaisin nähdä, että yrittäminen Suomessa ei olisi niin vakavaa ja ehdotonta. Moni ajattelee, että yrittäjä istuu illat pitkät ja viikonloput läpensä paperihommien parissa ja nukkuu huonot yöunet murehtien kuivaa kassaa. Olisiko sittenkin niin, että yrittäminen on taitolaji. On ehkä väritettävä kalenteriin itselleen työaika, merkittävä vapaa-aika ja lomat. Täytyy miettiä, mistä oma jaksaminen ja hyvinvointi koostuu; perhe, harrastukset, työ, lomat ja muu vapaa-aika. Suunnitelmien ja kalenterin on pakko joustaa, kun asiakas tarjoaa rahaa, mutta kuukausi- ja vuositasolla suunnitelmien pitäisi toteutua. Muuten yrittäjä on ehkä myynyt terveytensä tai elämänsä ilman erillistä hinnoittelua. Myydään reipas yrittäjä ilmaiseksi. Annetaan terve sydän kaupan päälle.

Kuka pitää yrittäjästä huolen, jos ei yrittäjä itse? Vaimo vai? Kannattaako yrittäminen, jos ei ole enää nauttimassa yrittämisen tuloksista? Sanotaan, että yrittämisen paras puoli on se, että saa itse päättää lomistaan. Mielestäni tämä on se pahin puoli; moni yrittäjä ei osaa tai koskaan päätä lomistaan. Olisi helpompaa, jos työnantaja sanoisi, että ”Kimmo, nyt lomalle lompsis. Lomapäiviä näkyy järjestelmässä olevan 20 kpl.”.

Yrittäminen on siis mielestäni ehdottomasti taitolaji. Yrityksen ja oman hyvinvoinnin tasapainottelua. Täytyy tuntea itsensä ja rajansa aika hyvin. Janne rohkeana miehenä aloitti yrittämisen, kun kotona oli 1- ja 3-vuotiaat ja nyt 1-,3- ja 5-vuotiaat lapset. Täytyy löytyä itseluottamusta ja asennetta – ja sitä yrittämisen taitoa! Olen ylpeä.

Janne ja Kimmo ovat ottaneet käytännön, että pidempiä lomia maalataan kalenteriin ja usein molemmat ovat samaan aikaan lomalla. Ehkä pari viikkoa kesällä ja pari talvella. Rakennusalalla alkuvuosi on monesti hiljaisempaa aikaa ja silloin lomien pitäminen on helpompaa. Pienemmät lomat ja vapaat järjestyvät monesti extempore. Jos olen ylpeä Eloxan saavutuksista, niin olen samalla yhtä ylpeä ja hymy nousee kasvoille, kun näen Kimmon lähtevän perjantaina puolilta päivin autoharrastusten pariin tai huomaan Jannen tulevan kotiin ja sanovan, että kaikenlaista tekemistä olisi, mutta olkoon. Yksi sana, se on taitolaji. Hyvinvointi ei ole Eloxalla kaupan.

Ole kuulolla, seuraavissa luukuissa lisää yrittäjän arjesta.

Tämä on yrittäjän vaimon kirjoittama juttusarja yrittäjän arjesta. – Maria Dahlberg-Elomaa

Eloxa Tekniikka Oy on perustettu 11/2015. Se palvelee LVI-urakointi-, lämmitysjärjestelmä- ja lämpöpumppuasioissa Uudenmaan ja eteläisen Kanta-Hämeen alueella. Osakkaita ovat Kimmo Oksa ja Janne Elomaa. Sami Elomaa on työsuhteessa ja samalla oppisopimuskoulutuksessa valmistuen LVI-asentajaksi. Eloxan liikevaihtoarvio vuodelle 2017 on noin 800 t€. www.eloxa.fi

Aikaisemmat juttusarjan julkaisut:

0/24 Tellit, lellit, verot, korkojen korot…

1/24 Hulluko lähtee yrittäjäksi?

2/24 Logoa vaille valmis 

3/24 Yrittäjän rumba, samba ja tango

4/24 Asiakkaat elättävät yrittäjän 

5/24 Missä 10 vuoden päästä?

6/24 Yrittäjän runo

7/24 Yrittäjän euro on 45 senttiä

8/24 Puolet sulle, puolet mulle